2010. február 5., péntek

Mindent a nárciszokról!


Közeledik a tavasz. Legalább is naptári értelemben....Ha kinézek az ablakon, még nyoma sincs az éledő természetnek, mindent süppedős hó borít. Pedig tavaly, mikor "elmaradt a tél", ilyenkor már vidám hagymás virágokkal raktam tele az ablakpárkányt. Eszembe jutottak a nárciszok. Újabban egyre több fajtájuk jelenik meg a virágpiacon, cserepes virág formájában. Megannyi szín, és forma, és különböző illat!!! Lássuk csak, hogyan is volt ez régen........?

 


Gyerekkoromban kétféle nárcisz volt külvárosi házudvarunk lakója: a korai sárga, és kései fehér. Utóbbi kisebb virágaival és fanyar illatával nem is igazán tartozott a kedvenceim közé, pedig nagyon kecses kis virág. Nagymamám minden tavasszal teleszedte velük a nagyszoba vázáját, de leginkább a húsvéti terítékünk elengedhetetlenül sárga színpompáját adta. Viszonylag könnyen szaporodó növény, így eljutottunk odáig, hogy több száz nárciszfej bólogatott nagynénikém telkén. Leginkább a sárga virágúból volt sok, a domboldalban felvezető út két oldalán, mint katonák álltak sorfalat az oda érkezőnek.

Aztán a kilencvenes években megjelentek a színes német kertészeti magazinok. Boldog-boldogtalan virághagymákat és rózsatöveket rendelt! Rengeteg új fajta jelent meg a magyar piacon, bár nem mindig ugyanolyan színű virágot láttunk viszont a kertben, amilyet megrendeltünk :-)
Egy ilyen tipikus eset volt, amikor kihozták a rózsaszín közepű nárciszt. Még csak megközelítőleg sem volt rózsaszín leginkább narancssárgának mondanám. Mindenesetre most már biztos vagyok benne, hogy Photoshop már akkor is létezett! Néhány ilyen szín-korrekciós terméktől eltekintve, valóban megugrott a hobbi kertekben előforduló hagymás évelők variációinak száma!





Mikor szakmai szinten kezdtem el foglalkozni a dísznövényekkel, még inkább kitárult előttem a növényvilág sokfélesége. Rengeteg vadon élő és botanikai fajtával, illetve nemesítés útján létrehozott növényfajokkal ismerkedtünk meg. Mára már ezek az új fajták ott vannak a virágüzletek, barkácsáruházak és bevásárlóközpontok polcain. Készíthetünk belőle tavaszváró ablakdíszt, húsvéti asztali kompozíciót, de szép dísze lehet a télikertünknek is akár már februárban!


A megvásárolt hajtatott növények hagymácskáit, nyári pihentetés után (sötét hűvös helyen való tárolás) ősszel aztán kiültethetjük virágládáinkba, vagy a kertbe. Évekig ontják az illatos virágaikat tavasszal.És még egy gondolat a nárciszok szépségéről! Számomra az egyik legkecsesebb tavaszi virág. Mivel leginkább esküvői virágdekorációval foglalkozom, sokszor megfordul a fejemben, milyen bájos lenne egy friss tavaszi nárciszos esküvő! Az apró fehér virágú fajtákat, egy kis fréziával vegyítve romantikus és üde összhatást érhetünk el...





ÁRAJÁNLATKÉRÉS

Kedves Olvasóm! Ha szakmai segítségre van szükséged virágdekorációs témában itt elérsz:
E-mail: barbara.vadady@decoflor.hu
Telefon: 0630-498-44-84